Weselne menu bez niespodzianek

Czy zdarzyło Ci się kiedyś, że danie zamówione w restauracji, które zapowiadało się wspaniale, okazało się wielkim rozczarowaniem? Pół biedy, jeśli taka sytuacja ma miejsce podczas kolacji z przyjaciółmi. Gorzej, gdy dotyczy wesela lub innej rodzinnej uroczystości. Jak sprawdzić, czy miejsce, które wybraliśmy na organizację przyjęcia, spełni nasze oczekiwania kulinarne?

OPINIE W SIECI

To dziś niemal automatyczny odruch większości z nas – przed wybraniem się do kina, restauracji czy hotelu, sprawdzamy recenzje w internecie. Często doświadczenia innych mogą nam pomóc w dokonaniu wyboru – stają się dodatkową zachętą lub wręcz przeciwnie – przestrogą. Przed zarezerwowaniem obiektu na przyjęcie weselne, warto sprawdzić w sieci opinie na jego temat. Dobrze też zajrzeć na Facebookowy fanpage, bo to wielokrotnie źródło cennych informacji.

DOŚWIADCZENIE

Rezerwując obiekt na przyjęcie weselne, warto zapytać o nazwisko szefa kuchni i autora menu. Wtedy znacznie łatwiej sprawdzić dane miejsce pod kątem kulinarnym. Idealnie, jeśli to osoba rozpoznawalna w branży. Przykładowo, Rezydencja Miętowe Wzgórza – obiekt pod Warszawą, specjalizujący się w organizacji przyjęć weselnych w amerykańskim stylu na ponad 200 osób – proponuje parom młodym i ich gościom menu, którego autorem jest Robert Wojnarowski – uczestnik II edycji „Top Chefa” i szef kuchni w restauracji N°31 Roberta Sowy. To osoba, o której nie tylko znajdziemy w sieci wiele informacji czy opinii, ale również, której CV świadczy o dużym doświadczeniu i kulinarnych umiejętnościach.

Potrawy weselne

CO SPRAWDZIĆ NA MIEJSCU?

Bez wątpienia bardzo ważne jest pierwsze wrażenie. Kiedy przyjeżdżamy zobaczyć obiekt, którego rezerwację rozważamy na wesele i jesteśmy częstowani kawą czy ciastem, to zdecydowanie  dobry znak. Świadczy o indywidualnym podejściu do klienta i profesjonalizmie. To również pierwsza okazja do doświadczenia namiastki kuchni w danym miejscu. Warto zwrócić uwagę nie tylko na smak ciasta czy jakość kawy, ale również sposób podania. Już podczas pierwszej wizyty dobrze zapytać, czy obiekt specjalizuje się w jakimś rodzaju kuchni i skąd czerpie produkty. – Korzystamy ze składników pochodzących od lokalnych hodowców i gospodarzy – mówi Robert Wojnarowski, autor menu w Rezydencji Miętowe Wzgórza. – Potrawy serwowane podczas przyjęcia są zawsze świeże, przygotowane przez doświadczony zespół. – Decydując się na organizację wesela w danym miejscu, zapytajmy koniecznie, do kiedy państwo młodzi muszą podjąć decyzję odnośnie menu – zwykle lokale mają ustalony taki deadline, aby móc zorganizować wszelkie potrzebne produkty.

Wymienione sposoby to trzy niezawodne drogi do tego, by mieć pewność, że w dniu wesela od strony kulinarnej nic nas nie zaskoczy. Miłym gestem jest zapytanie gości, czy nie cierpią na żadne alergie pokarmowe, bo mając taką informację, zwykle możemy z szefem kuchni wprowadzić pewne modyfikacje w menu. Pamiętajmy jednak, że przy powszechnych dziś nietolerancjach pokarmowych, nie dogodzimy wszystkim. Wybierając potrawy, które mają być serwowane podczas wesela, kierujmy się więc przede wszystkim własnymi preferencjami.

Źródło:lifestyle.newseria.pl

Autor

Redakcja

fotohobby.pl

Zobacz również

Kontakt

E-mail: kontakt@fotohobby.pl

Portal dla miłośników  fotografii cyfrowej i analogowej

W oparciu o bogatą wiedzę, strona jest skierowana zarówno dla początkujących jak i bardziej zaawansowanych pasjonatów fotografii oraz sprzętu fotograficznego - obiektywów, soczewek, oświetlenia oraz samych aparatów.

Bądź z nami na bieżąco - zespół fotohobby.pl

Portal wspierany przez: avm4you.pl