Najważniejsze zasady projektowania kuchni?

Remont kuchni to bardzo poważna sprawa. Podejmując decyzję o jej remoncie trzeba zdać sobie sprawę, że jest to bardzo poważne przedsięwzięcie i wymaga długich przygotowań. Jeżeli nie jest to tylko odświeżenie ścian warto przedyskutować wszystkie zmiany w gronie całej rodziny aby końcowy efekt zadowolił każdego domownika.

Kuchnia to wyjątkowe pomieszczenie, w którym spędza się dużo czasu podczas przygotowywania oraz spożywania wspólnych posiłków. Dobrze zaprojektowana i urządzona kuchnia sprawia, że gotowanie staje się przyjemnością a nie męczącym obowiązkiem. Aby była zarówno ładna jak i funkcjonalna potrzebne jest spełnienie wielu rzeczy, oto niektóre z nich.

Wydawać by się mogło, że bez pomocy specjalisty się nie obędzie ale mając choć podstawową wiedzę na temat ergonomii można samemu stworzyć świetną kuchnię. Pomysłem wartym rozważenia jest stworzenie kuchni otwartej. Oczywiście nie każdy może pozwolić sobie na wyburzenie ściany więc najprostszą rzeczą jest pozbycie się drzwi. Nie jest to pomieszczenie, w którym chcielibyśmy się zamykać przed innymi. Jest zupełnie odwrotnie, otwarta kuchnia zaprasza do środka wszystkich domowników do spędzania w niej czasu. Otworzenie pomieszczenia dodatkowo optycznie je powiększy co świetnie sprawdzi się w małych kuchniach mieszkań z wielkiej płyty. Nie należy się również przejmować wydobywającymi się zapachami. Wystarczy montaż dobrego systemu wentylacyjnego a zapach smażonej cebuli czy pieczarek nie będzie przeszkadzał reszcie domowników. 

Najważniejszą jednak rzeczą jest odpowiednie ułożenie mebli i wygospodarowanie odpowiednio dużo miejsca na blat roboczy. Czasami warto zrezygnować z kolejnej szafki na rzecz większej przestrzeni do przygotowywania posiłków.

Nowoczesne wnętrze kuchni

Dobrym pomysłem jest rozmieszczenie blatu w kształcie litery U lub L. Dzięki temu zyskamy cenne miejsce w narożnikach pomieszczenia, którego nie można chyba lepiej zagospodarować. Można także pokusić się o dwa ciągi blatów naprzeciwko siebie. Natomiast posiadacze dużych kuchni powinni poważnie pomyśleć o wyspie kuchennej. Projektując kuchnię trzeba pamiętać, że wszystko powinno być na wyciągnięcie ręki. Powinniśmy bez zbędnego chodzenia po całym pomieszczeniu mieć dostęp do najczęściej używanych urządzeń oraz szafek. 

Pomocna jest w tym wypadku zasada trójkąta roboczego. Umieszczenie lodówki, zlewozmywaka oraz kuchenki w wierzchołkach trójkąta sprawi, że wystarczy się jedynie obrócić o 60 stopni aby skorzystać z danego urządzenia. Znacznie upraszcza to przygotowywanie posiłków, ponieważ po wyciągnięciu rzeczy z lodówki w pierwszej kolejności myjemy produkty, następnie przyrządzamy a na samym końcu umieszczamy na kuchence lub w piekarniku. Dzięki temu tworzymy swoistą kuchenną linię produkcyjną.

W dużych kuchniach warto zastanowić się nad stworzeniem miejsca do spożywania posiłków. Pełnowymiarowy stół i krzesła to jednak duży luksus, na który nie może sobie pozwolić wiele osób z uwagi na niewystarczające rozmiary kuchni. Można jednak postarać się wygospodarować miejsce na dodatkowy blat lub ladę. Umieszczając przy nich stołki barowe można zaoszczędzić wiele miejsca a jednocześnie mieć mini jadalnię, przy której można nie tylko zjeść szybki posiłek ale również pełnoprawny obiad.

Autor

Redakcja

fotohobby.pl

Zobacz również

Kontakt

E-mail: kadr@fotohobby.pl

Portal dla miłośników  fotografii cyfrowej i analogowej

W oparciu o bogatą wiedzę, strona jest skierowana zarówno dla początkujących jak i bardziej zaawansowanych pasjonatów fotografii oraz sprzętu fotograficznego - obiektywów, soczewek, oświetlenia oraz samych aparatów.

Bądź z nami na bieżąco - zespół fotohobby.pl

Portal wspierany przez: avm4you.pl