Jak robić zdjęcia jedzenia? Podpowiada fotografka kulinarna

​Wygląd potraw obroni się sam? Tylko wtedy, gdy postawisz przed odbiorcą talerz z pachnącym daniem i będzie mógł ocenić jego aromat, wygląd, smak i konsystencję, mając je przed sobą. W każdej innej sytuacji niezbędne będą dobre fotografie jedzenia. Jak robić zdjęcia jedzenia, by ukazać wszystkie jego walory? Jak zachęcić do zamówienia dania w restauracji, wypróbowania przepisu z książki kucharskiej czy zakupienia danej linii przypraw?

Po co są potrzebne zdjęcia jedzenia?

Rosnąca popularność blogów kulinarnych, możliwość zamawiania jedzenia on-line, ogromna konkurencja na rynku szeroko pojmowanej żywności – wszystko to sprawia, że coraz więcej osób związanych z branżą gastronomiczną zaczyna dbać o wizerunek swoich dań lub produktów. Zanim wrzucisz do sieci zdjęcia swoich potraw, dowiedz się, jak robić zdjęcia jedzenia, by uwypuklały wszystkie wartości Twojego produktu i aby zachęcały do kupna, skosztowania, przygotowania swojej wersji.

Jak robić zdjęcia jedzenia? - to będzie Ci potrzebne!

Zauważ, że zdjęcia jedzenia zrobione przez fotografa kulinarnego to dopracowane w każdym szczególe małe dzieła sztuki. Tego efektu nie powtórzysz, nie dysponując odpowiednią wiedzą, umiejętnościami i sprzętem, ale możesz się postarać, by Twoje zdjęcia jedzenia były ładne i zachęcające. Co będzie Ci potrzebne?

  • sprzęt do robienia zdjęć – w dzisiejszych czasach wystarczy Ci nawet smartfon z dobrym aparatem; najważniejsze, aby był to sprzęt, który znasz i który potrafisz obsługiwać, tak, by wykorzystać jego potencjał;
  • akcesoria do stylizacji żywności – czyli wszystko to, co nadaje zdjęciu odpowiedni klimat i pozwala wyróżnić je wśród setek innych zdjęć tego samego dania czy produktu żywnościowego. Przydadzą Ci się piękne talerze, miski, ściereczki, foremki do ciastek, ale też świeże zioła, kwiaty i owoce – wszystko, co będzie spójne z koncepcją Twojej marki i co pomoże Ci pokazać cechy żywności, którą fotografujesz. Pamiętaj jednak, że rekwizyty stylizacyjne nie mogą być zbyt wyszukane, bo trudno będzie Ci ich użyć w taki sposób, aby nie odciągały uwagi od jedzenia;
  • akcesoria fotograficzne – ułatwiające zbudowanie odpowiedniej atmosfery, ale też przyspieszające i ułatwiające późniejszą obróbkę zdjęć. Przede wszystkim potrzebna Ci będzie blenda oraz tło fotograficzne. Obie te rzeczy możesz zastąpić mniej profesjonalnymi narzędziami, które również świetnie sobie poradzą: zamiast blendy fotograficznej użyj kartonu oklejonego folią aluminiową, białego brystolu lub dużego kawałka białego styropianu. Tło fotograficzne zastąpi Ci drewniany blat stołu, kawałek sklejki, czy ładny obrus.

O tym pamiętaj, robiąc zdjęcia jedzenia

Poza tym, że potrzebny Ci będzie sprzęt oraz rekwizyty, dzięki którym możesz fotografować żywność, musisz pamiętać o kilku istotnych kwestiach, wpływających na jakość zdjęć jedzenia:

  • wykorzystuj światło dzienne do fotografowania żywności. Fotograf kulinarny dysponuje lampami i programami do obróbki zdjęć, dzięki którym wydobędzie piękno nawet z fotek robionych w pochmurny, ciemny wieczór – Ty jednak musisz pamiętać, że naturalne światło jest Twoim największym sprzymierzeńcem;
  • zwróć uwagę na rozmieszczenie elementów na zdjęciu – koniecznie poczytaj o zasadzie trójpodziału kompozycji, dla ułatwienia możesz włączyć funkcję siatki w swoim smartfonie lub aparacie;
  • pilnuj perspektywy na Twoich zdjęciach – zdjęcia wykonuj prostopadle do fotografowanego obiektu lub z perspektywy naturalnej (czyli dań widzianych tak, jakbyś patrzył na nie, siedząc przy stole);
  • zwracaj uwagę na detale – nawet jeden krzywo ułożony kwiatek, czy mucha, która akurat usiadła na jabłku, mogą zepsuć całe zdjęcie.

Czy warto zlecić zdjęcia jedzenia profesjonaliście?

Przygotowanie sesji zdjęciowej jedzenia, a potem wykonanie dobrych zdjęć i odpowiednia postprodukcja, czyli ich obróbka to zadania wymagające czasu, energii, skupienia i zaangażowania. Weź również pod uwagę, że nie jest to wybór zupełnie bezkosztowy, ponieważ w tym czasie

  1. nie możesz wykonywać swojej stałej pracy, np. przygotowywać posiłków, realizować zamówień ze sklepu internetowego, prowadzić kawiarni itd.;
  2. musisz nabyć akcesoria, których Ci brakuje.

Biorąc to wszystko pod uwagę, warto rozważyć, czy lepszą i wygodniejszą opcją nie będzie dla Ciebie współpraca z profesjonalnym fotografem kulinarnym. Za usługę musisz co prawda zapłacić, ale zyskujesz pewność, że otrzymasz doskonałe zdjęcia jedzenia.

Artykuł partnera

Autor

Redakcja

fotohobby.pl

Zobacz również

Komentarze (0)

Zostaw komentarz
Kontakt

E-mail: kadr@fotohobby.pl

Kontakt do redakcji

zamowienia@fusionpress.eu
+48 794 502 662

Portal wspierany przez: avm4you.pl, hurtownię optyczną z dużym wyborem soczewek kontaktowych.